Парламентарни избори 2014

Как да гласувам

На 5 октомври българските граждани избират състава на 43-ото Народно събрание. В него ще участват 240 депутати, излъчени от 31-те многомандатни избирателни района в страната и от чужбина.

Всеки район (според областите в България с изключение на Пловдив и София) има брой мандати, пропорционални на населението му спрямо общия брой гласоподаватели в страната.  Все още предстои официално обявяване на броя на мандатите за МИР-овете, но на изборите през 2013 г. най-малко депутати (по 4) се полагаха на Видин, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Търговище и Ямбол, а най-много – на 23-и МИР София, 16 народни представители.

Народното събрание е единственият законодателен орган в България – приема, изменя и отменя законите, приема държавния бюджет, определя и установява размера на данъците, насрочва изборите за президент и референдуми, избира и освобождава министър-председателя и кабинета му.

След като депутатите влязат в 43-ото Народно събрание, ще започне и голямата рокада за излъчването на правителство. По закон президентът връчва мандат за формиране на кабинет на най-голямата парламентарна група. Ако тя не успее да се договори за мнозинство (в случай, че няма повече от 120 депутати), мандатът се връчва и държавният глава го дава на втората по големина група. Ако и тя претърпи неуспех, президентът дава мандата за трети път – по негов избор, а не задължително на третата по големина парламентарна група. При трети пореден неуспех, се пристъпва към нови избори.

В сайта „Как да гласувам“ ще откриете информация за целия изборен процес.

В категорията ни Как се гласува има пълна информация за местата и сроковете за упражняване на глас на 5 октомври. Предстои добавянето на данните за интегралната бюлетина, както и подробности за преференциалното гласуване.

В категорията ни „По места“ ще откриете листите на всяка политическа формация в отделните многомандатни избирателни райони. Страниците все още има липси, които се попълват.

Предстои актуализирането и на профилите на всички политически партии и коалиции – с описания, политически програми, послания и агитационни материали.

Информация и начини за контакт има в страницата „За сайта“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *