КП Левицата и зелена партия (№15 в бюлетината)

Левицата и Зелена партия

Коалиция „Левицата и Зелена партия” е обединение от Българска Левица и Зелена партия.

Зелената партия е учредена през 1989 г. от активисти на движението „Екогласност“. Във Великото народно събрание (7 ВНС) тя има 17 депутата, а също така е представена и в 38-то Народно събрание. Част е от СДС по време на кабинета на Филип Димитров, 1991 – 1992 год. По това време председателят Александър Каракачанов е издигнат от СДС и избран за кмет на София.

На изборите през 2005 г. Зелената партия е в състава на Коалиция за България и е част от управляващата коалиция. През 2007 г. участва самостоятелно в изборите за Европейски парламент, но събира едва 0,52%. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. и за парламент през 2009 г. и 2013 г. партията не взима участие.

На Европейски избори 2014 получава 0,36 % от гласовете.

Идеологията на партията се гради върху концепцията за устойчиво развитие, се казва на сайта ѝ. Зелената партия е инициатор на множество екологични, антикорупционни и социални инициативи – като протестите срещу шистовия газ, срещу ГМО, в защита на Витоша и срещу застрояването на черноморието, в защита на Иракли и Карадере, и много други.

Зелената партия стои твърдо на позициите срещу участие на България във военни блокове (НАТО) и чуждестранни военни мисии. Тя е член-учредител на Европейската зелена партия.

Официален сайт – www.greenparty.bg

„Българската левица“ е учредена на 4 април 2009 г. и според идеологията си е реакция на придвижването на БСП към дясното пространство. Според официалния сайт на формацията крайната цел на партията е смяната на капиталистическата система с нов, демократичен социализъм – без каквато и да е диктатура.

„Българската левица“ участва самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г. и получи 0,17% от гласовете. На Европейските избори през май 2014 г. партията получи 0,49% от гласовете.

Официален сайт – www.levicata.org

Листите на коалицията по райони:

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *