Как да гласувам другаде?

Как да гласувам по настоящ адрес?

Освен по постоянен адрес, гражданите могат да гласуват и по настоящ, но има някои срокове и условия, които трябва да бъдат спазени.

Най-важното условие е да имате настоящ адрес – има много хора, които живеят в градове, където не са се регистрирали в общината. Ако и вие сте от тях, трябва да заявите настоящ адрес там, за да участвате в изборите, или да пътувате до постоянния си адрес.

Ако разполагате с настоящ адрес в населеното място, където искате да гласувате, трябва преди 20 септември (14 дни преди изборния ден) да отидете в общината по местоживеене и да подадете заявление, че ще гласувате там. Става дума за Приложение №14, което може да изтеглите оттук!

Това е единственото, което трябва да сторите – след това заявлението ви автоматично се препраща към ГРАО и бивате вписан в съответния избирателен списък. Внимание – след като веднъж сте вписани в избирателен списък по настоящ адрес, не можете да гласувате другаде!

Какво да правя, ако нямам настоящ адрес в селището, където искам да гласувам?

Получаването на настоящ адрес става в общината по местоживеене.

Ако нямате собствено жилище, трябва да се свържете със собственика на това, в което живеете, и да отидете заедно в общината по местоживеене.

Там с образец по чл. 92 от Закона за гражданската регистрация (бланки за това има в общината, а може да изттеглите и от тук) и с личните карти на вас и на собственика на жилището веднага получавате настоящия си адрес. Таксата е 2,50 лева.

След това вече се налага и подаването на заявление, че ще гласувате по настоящия си адрес (вижте по-горе).

– ВАЖНО! Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да се подаде и по електронен път на сайта на ГРАО, но е необходим електронен подпис. Получаването на настоящ адрес обаче става само на място в общината по описания по-горе ред.

Пример:

Постоянният ми адрес е във Видин, но живея под наем в Пловдив без да съм регистриран там по настоящ адрес. За да гласувам в Пловдив, трябва заедно със собственика на жилището, където живея, да отида в местната община и да попълним образеца по чл. 92 от ЗГР.

Така вече съм регистриран по настоящ адрес в Пловдив. Остава да подам заявлението, че ще гласувам там. Това отново се прави в същата община, а срокът за предстоящите избори е 20 септември 2014 г.

Забележка: За разлика от евровота, при местните избори нямате право да гласувате по настоящ адрес, ако не сте живели на него в последните 6 месеца заради принципа на „уседналост“.

Изборният кодекс предвижда и улеснено гласуване за студенти и ученици, които не учат в града по постоянния си адрес. Вижте как – тук!

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Pingback: Как могат да гласуват инвалидите? - Парламентарни избори 2014

  2. Pingback: Как да разбера къде да гласувам? - Парламентарни избори 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *