Бюлетината за изборите (за чужбина)

Buletina-izbori-izvun-stranata

Бюлетината за парламентарните избори на 5 октомври 2014 е сходна с онази за Европейските избори. Разликите са в това, че в чужбина няма да има преференциален вот, в различния брой кръгчета за преференциален вот в МИР-овете в страната, както и в специалното пояснение за преференциалното гласуване в лявата част.

Ето какво представлява всеки от елементите на бюлетината:

На кочана с бюлетините след откъсване на бюлетината остава поле, в левия край на което е изписан текст „Кочан“.

Под него е изписан текст „Бюлетина за гласуване за народни представители в чужбина“. На следващ ред в десния ъгъл на полето е отпечатан поредният номер на бюлетината в кочана.

В основната част на бюлетината са изброени кандидатите за изборите (партии и коалиции), според жребия на ЦИК. Избирателите в чужбина не могат да избират независими кандидати. За избраната партия/коалиция се гласува със син химикал (такива има на разположение в избирателните секции) в квадратчето вляво от името ѝ – със знак Х или V.

Гражданите, които дават гласа си в чужбина не могат да се възползват от преференциалното гласуване.

На гърба на бюлетината има две обособени места за печат от членовете на изборната секция – единият се поставя преди да ви дадат бюлетината, а вторият – след като излезете от „тъмната“ стаичка.

От ЦИК все още не се обявили указания за начина на сгъване на бюлетината.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *